17/05/2010

Traditii, sarbatori si festivaluri in America de Nord

Mexicul, ca orice tara catolica, sarbatoreste zilelele sfintilor si alte sarbatori religioase. Mexicanii folosesc focuri de artificii, fiind recunoscuti pentru petrecerile lor exuberante si pentru faptul ca iubesc muzica si dansul. Cel mai renumit festival din tara are loc in Veracruz, cu baluri mascate si petreceri animate. De Ziua Tuturor Sfintilor si de Ziua Mortilor, familiile curata si impodobesc mormintele celor dragi iar in unele regiuni se organizeaza priveghiuri si se fac altare in casa.
Traditiile de nunta mexicane consta in unirea mirilor cu ajutorul unui rozariu in timpul ceremoniei, si tot atunci mirele trebuie sa ofere sotiei sale 13 monezi din aur.
In Statele Unite ale Americii perechile au libertatea de a-si scrie singure juramintele prin intermediul carora isi declara dragostea si angajamentul unul fata de celalalt.
Ajunul zilei de 1 noiembrie este un moment important in lumea catolica si protestanta din SUA: este sarbatoarea de Halloween. Traditia de Halloween are la baza sarbatoarea anului nou, cand se credea ca timpul si spatiul de "dincolo" isi deschid portile si lumile, iar spiritele se intorc pe pamant. La aceasta data, insa, focurile erau stinse in casa, ca oamenii sa para reci ca mortii si sa nu fie vizitati de spirite. Lanterna lui Jack - dovleacul luminat - provine din traditiile irlandeze.
Se spune ca Jack era un barbat caruia ii placea sa bea si sa glumeasca si ca l-a pacalit pe Satana sa se urce intr-un copac. Dupa ce Satana a urcat in copac, Jack a scrijelit o cruce pe trunchi, astfel ca Cel Rau nu a mai putut cobori din copac.
Pentru ca Jack sa il lase sa coboare l-a pus sa promita ca nu-l ispiteste niciodata. Jack, pacalindu-l pe Satana, dupa moarte nu a mers nici in Rai si nici in Iad, dar Cel Rau i-a oferit un taciune aprins care sa ii lumineze calea, care mai tarziu a luat numele de "Lanterna lui Jack". In zilele noastre, acest taciune aprins este dovleacul luminat, iar in noaptea de Halloween poti da viata oricarui personaj la care visezi.
O alta sarbatoarea traditionala americana este Ziua Recunostintei sau Thanksgiving Day, cand de multumeste lui Dumnezeu pentru bogatia recoltei pe timpul anului. Aceasta este o sarbatoarea a familiei, majoritatea afacerilor finnd inchise joi si vineri, pentru a permite angajatilor sa se reuneasca cu familia. Mancarurile traditionale de Ziua Recunostinte sunt curcan umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb si placinta de dovleac.

No comments:

Post a Comment