04/05/2010

America de Nord - Forme de relief, geografie, generalitati

Geografia Americii de Nord este geografia unuia din cele mai intinse continente din lume, fiind caracterizat de o varietate de forme de relief. Partea de vest a continentului se remarca prin forme de relief cum ar fi platouri cu inaltimi de 2.000m si lanturi muntoase, dintre care cele mai importante sunt Muntii Coastei, Muntii Cascadelor, Muntii Sierra Nevada si Muntii Sierra Madre de Vest cu altitudini de peste 6.000m. In partea centrala, intre cele doua lanturi muntoase se intind Scutul Canadian si Mariile Campii. Continentul american uimeste turistii din toata lumea prin peisajele diverse, formate din copaci uriasi in California, izvoare fierbinti in Parcul National Yellowstone si Marele Canion in Arizona. America de Nord este o regiune foarte bogata in forme de relief. Hidrologic se remarca fluviul Mississippi-Missouri care are o lungime aproximativa de peste 6.000 km lungime si unele dintre cele mai importante rauri, printre care amintim Mackenzie, Yukon, Sf. Laurentiu in nord, Columbia, Colorado si Rio Grande in vest.

In sud-vestul Statelor Unite ale Americii se afla Marele Canion, una din Minunile Naturale ale Americii de Nord care are o lungime de 350km si ofera turistilor un spectacol impresionant. Acest miracol a fost creat de raul Colorado in urma cu 10 milioane de ani, un peisaj in trepte, format din stanci colorate, de unde provine si denumirea lui.
Continentul Nord American are 3 golfuri renumite ca marime: Hudson Bay, Golful Mexic si Golful Alaska. In nord se formeaza doua mari peninsule Labrador si Alaska si un mare arhipelag, Arhipelagul Arctic Canadian. Cea mai mare insula din regiune si totodata de pe intreaga planeta este Groenlanda, cu o suprafata de 2.000.000km2.

No comments:

Post a Comment