25/05/2010

Civilizatie si personalitati istorice din America de Sud

Pe 3 august 1942, exploratorul genovez Cristofor Columb parasea Spania, in scopul descoperirii unei cai prin vest spre Indiile Orientale. Exploratorul a crezut ca a descoperit Japonia pe calea de vest si a numit insulele Indiile de Vest. Columb s-a mai intors de trei ori in Americi, convins ca dincolo de Cuba se aflau palatele Marelui Han al Cathay. Considerati pagani, locuitorii din tribul Taino au fost pusi la munca de conquistadori, care au format astfel Lumea Noua.
In secolele al XVl-lea si al XVlI-lea comertul cu sclavi in Indiile de Vest au adus noi dusmani Cubei si anume piratii si carsarii. Havana era tinta preferata a acestor pirati, in anul 1547 fiind cucerita de piratul Jacques de Sores, care a distrus intregul oras.
Primul razboi de independenta din Cuba a fost in anul 1868 si a purtat numele de „Razboiul Rece”, cand Spania a pus capat sclaviei in anul 1886. La 1 ianuarie 1899, SUA au ocupat Cuba si au condus-o pana in anul 1902. In anul 1922, a preluat conducerea Cubei generalul Batista iar mai tarziu un avocat pe nume Fidel Castro si-a propus sa il inlature pe Batista de la conducere. Astfel, dupa lupte indelungate acesta a reusit sa cucereasca orasul Santa Clara si sa il inlature pe generalul Batista. Fidel Castro a ramas la conducerea tarii pana in anul 2006 cand a cedat conducerea fratelui sau Raul.
In Argentina spaniolii au supus majoritatea din muntii sud-americani mai repede decat triburile din pampas. Primul oras fondat in Argentina a fost Santiago del Estero. In anul 1810, timp de aproape jumatate de secol dupa proclamarea independentei Argentinei, viata politica era o lupta intre Unitaristii cosmopoliti din Buenos Aires si Federalistii caudillo. Raul Alfonsin a fost primul candidat al partidului Union Civica Radical din anii 1960 iar in anul 1989 a preluat conducerea Carlos Menem.
Spaniolii au ajuns pe litoralul Caraibian anul 1500, iar in anul 1508 Vasco Nunez de Balboa a inceput cucerirea teritoriului. In anul 1513, spaniolii ajung in Peru si Chile, iar in anul 1525, a fost fondat primul oras european, situat pe teritoriul actual al departamentului Choco, numit Santa Maria la Antigua del Darien. In anul 1810 a avut loc proclamarea independentei Columbiei fata de Spania, cand teritoriul Viceregatului Noua Granada a devenit Republica Columbia Mare. In anul 1863, au fost create "Statele Unite ale Columbiei", uniune care a durat pana cand tara a fost din nou redenumita Republica Columbia, in anul 1886. In anul 1940, a avut loc miscarea cunoscuta in istorie, drept „La violencia”, cand a izbucnit o revolta care a cauzat moartea a aproximativ 200.000 de columbieni. In secolul al XI-lea, evenimentul care a marcat istoria braziliana a fost sistemul economic al sclavagismului, primii sclavi fiind locuitorii triburilor bastinase. Prima invazie iusitana a reprezentat inceputul colonizarii portugheze pe teritoriul brazilian, prin cucerirea poporului care locuia atunci in Brazilia, tupii. In anul 1625, olandezii au ocupat partea de nord-est a Braziliei, tot in aceasta perioada s-a remarcat si razboinicul Zumbi, care a unit mii de negri, multi ameridieni si albi saraci in lupta impotriva olandezilor. La data de 7 septembrie 1822 a fost proclamata independenta Braziliei, de catre imparatul Petru, dupa care Brazilia a devenit monarhie constitutionala. In anul 1870 a fost abolita sclavia si a avut loc lovitura de stat, care a transformat Brazilia in Republica Statelor Unite ale Braziliei. Numele actual al Braziliei, a fost schimbat in anul 1967, cand a fost restabilita democratia si a fost ales primul presedinte, Fernando Collor de Mello.

No comments:

Post a Comment