23/05/2010

America de Sud - Forme de relief, geografie, generalitati



Relieful continentului sud american este foarte diversificat, cuprinzand atat lanturi muntoase cat si podisuri si campii.
Cea mai impunatoare forma de relief este reprezentanta de Muntii Anzi, cu o altitudine maxima de 6.960m, in varful Aconcagua. Acestia atrag si prin prezenta celor doi vulcani Chimborazo si Cotopaxi.
Urmatoarea forma de relief predominanta este reprezentanta de campiile din America de Sud, cea mai mare fiind Campia Amazonului, care se extinde in: Peru, Columbia, Venezuela, Guyana, Suriname, Guyana Franceza si Brazilia. Pe locul 2 in topul celor mai mari campii din America de Sud se afla Campia La Plata, care se extinde pe suprafata Argentinei, Paraguay-ului, Uruguay-ului si a Braziliei.
In partea central-estica a Americii de Sud gasim doua mari podisuri: Podisul Braziliei, care se intinde pe 90% din suprafata Braziliei si Podisul Guyanelor, care se intinde in Venezuela, Guyana, Guyana Franceza si in Suriname.
Vestul indepartat al Cubei cuprinde munti si campii. Muntii sunt reprezentanti de Cordillera de Gauniguanico care cuprinde muntii: Sierra del Rosario, Sierra de los Orangos, Alturas de Pizzara del Norte si Alturas y Montanas de Pizzara del Sur. Campiile sunt mlastinoase, Peninsula Zapata cuprinde 4.520km2 de mlastini. Muntii Sierra Maestra reprezinta lantul muntos dominant din estul Cubei, aici gasim si cele mai inalte varfuri din Cuba.

Pampasul este inima teritoriului argentinian, o sursa bogata in sedimente, care cuprinde soluri fertile. Lanturile muntoase vulcanice din Argentina sunt reprezentate de Muntii Sierra de Tandil, Sierra de la Ventana si Sierra de la Pampa.
Cel mai mare fluviu din America de Sud este Amazonul, care este totodata si fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume si cel mai extins bazin hidrografic din lume, acoperind cinci tari ale continentului american de sud, respectiv Brazilia, Peru, Bolivia, Columbia si Ecuadorul. Ca lungime, Amazonul ocupa locul doi in lume dupa Nil, insa ramane cel mai mare curs de apa dulce al Terrei, datorita debitului sau si a bazinului hidrografic. Pe langa fluviul Amazon, mai putem aminti si fluviile Parana care izvoaraste din Brazilia si are o lungime de 3.998km, Madeira unul dintre cei mai importanti afluenti ai fluviului Amazon, format din afluenta raurilor Mamore si Beni, chiar pe granita dintre Brazilia si Bolivia, Ucayali cu o lungime de 1.900km, Orinoco unul dintre cele mai lungi fluvii sud-americane, cu o lungime de 2.560km si nu in ultimul rand, Uruguay un fluviu cu lungimea de 1.790 km situat pe teritoriul celor trei tari Brazilia, Argentina, Uruguay.
Principalul loc de varsare a fluviilor si raurilor de pe teritoriul Americi de Sud este Oceanul Atlantic, al doilea ocean ca marime din lume, dar si Marea Antilelor sau Marea Caraibilor, o mare tropicala adesea numita incorect Marea Caraibelor.
Apele raului Prana din Argentina curg aproape 4.000km pana sa intalneasca Rio Uruguay si sa formeze estuarul Rio de la Plata.

No comments:

Post a Comment