07/05/2010

Flora continentului America de Nord

In ceea ce priveste flora continentului America de Nord, cea mai intinsa padure este Taigaua sau Padurea Boreala, care ocupa cea mai mare parte a Canadei de Sud. In partea de vest a continentului, gasim flora semidesertica, predominand cactusii, agavele si yucca.
Alaska se remarca prin flora variata, de la dune la campuri de gheata, de la paduri temperate la taigaua si tundra. In partea de sud-est a continentului predomina flora padurilor temperate si anume molidul de Alaska si tuga, care sunt cele mai numeroase dar si conifere, cum ar fi cedrul sau pinul.
Datorita solului umed in aceasta zona cresc fructe de padure, ferigi, pufulite si alte plante carora le plac umezeala. In cealalta parte a muntilor de coasta predomina taigaua, care este denumirea ruseasca a padurii de conifere, care acopera cea mai mare parte a teritoriului interior. Taigaua se caracterizeaza prin copaci de 24-30m, predominand molidul alb si negru, mesteacanul, plopul tremurator, arinul, trestia. In taigaua nordica turistii pot vedea molizi negri si mici, datorita solurilor sarace si mlastinoase. Tundra este caracteristica zonelor cu altitudini mici, predominand salciile pitice si mestecenii, in mare o vegetatie pitica. In functie de regiune, in tundra alpina pot creste cafeluta, ochii-soricelului, muscata-salbatica, merisorul, trandafirul de munte si minunata "floare de nu ma uita", care este floarea statului Alaska.
In partea nordica a continentului Nord American, in  Canada, flora este dominata de padurile boreale si tundra, iar in partea de sud, predomina solurile fertile, care produc principala cantitate de cereale a tarii. Climatul alpin din Cordiliera canadiana produce cateva dintre cele mai masive ninsori, pana la 9m pe an, in Parcul National Glacier.
In Mexic predomina arborii de mahon, nuci, lemnul de trandafir, dar si alti copaci cu esenta tare, cum ar fi pinul.
Parcul National Wood-Buffalo este acoperit de paduri de conifere cat si un amestec de conifere si foioase, tot aici gasindu-se pesteri si izvoare carstice. Parcul mai adaposteste si plante tipice pentru solul sarat, sau regiuni de preerie.

No comments:

Post a Comment