18/05/2010

Muzica in America de Nord

In Montreal Canada Orchestra Simfonica se bucura de un renume mondial, printre interpretii canadieni faimosi numarandu-se pianistul Glenn Gould. In lumea jazz-ului Montreal are un renumit festival: Festivalul International de Jazz iar in lumea muzicii traditionale se remarca interpreta Joni Mitchell, cantareata Celine Dion, cantareata de country Shania Twayne si cantareata de rock Alanis Morrissette.
In SUA muzica traditionale este cea „Country and Western” si provine din sud-estul si sud-vestul tarii. Johnny Cash a fost un cantaret foarte influent al muzicii country americane, supranumit si „Omul negru”, datorita hainelor de culoare inchisa.
In Mexic cele mai renumite melodii sunt rancheras interpretate de regula de mariachi cu viori si trompete. Baladele pasionale sunt cele mai faimoase si mai ascultate melodii in Mexic, ca de exemplu: „La Paloma” sau „Cielito Lindo”.
 Lola Beltran este regina muzicii ranchero iar Maria Felix regina baladelor tropicale din Acapulco.
Carlos Santana, originar din Tijuana, este primul artist care a adus influente mexicane in muzica internationala.
Fiecare parte a tarii are cate un sunet particular, de exemplu trupele din nordul Mexicului combina acordeonul, bassul si chitara cu melodiile polka si ranchero, pentru a crea un ritm western. Muzica salsa, cumbia si marimba ii incanta pe locuitorii din Veracruz, unde a fost creata si celebra melodie „La Bamba”.

No comments:

Post a Comment