05/05/2010

Altitudini extreme ale continentului America de Nord - inferioare si superioare

Iubitorii de drumetii montane sunt atrasi de unele din cele mai inalte varfuri muntoase de pe continent, acestea fiind altitudinile extreme superioare, printre care se numara varful Mc. Kinley din Alaska, Varful Mount Logan din Canada si varful Pico de Orizaba din Mexic.
In America de Nord, cea mai mare altitudine superioara este reprezentata de varful muntelui Mc. Kinley din Alaska, cu cei 6.194 metri si se ridica deasupra lacului Kettle.
Cel mai inalt varf din SUA este Muntele Whitney, cu o altitudine de 4018m iar cea mai joasa zona de pe continent, altitudine inferioara, este reprezentata de Valea Mortii, aflata la 85m sub nivelul marii.
Varful Mount Logan, cu o altitudine de 5.959m este cel mai inalt munte din Canada, fiind dupa Mount McKinley al doilea munte ca inaltime din America de Nord. Cel mai inalt varf din Muntii Stancosi canadieni este Muntele Robson, cu o altitudine de 3.954m.
Pico de Orizaba este cel mai inalt varf din Mexic, mai poarta denumirea si de Muntele Stelelor, urmat de varfurile Iztaccihuatl si La Malinche, grupati in partea de sud a Muntiilor Sierra Madre.
Zonele joase din Mexic se gasesc in Peninsula Yucatan, unde se afla o zona intinsa de campii tropicale.

No comments:

Post a Comment