11/05/2010

Administratie legislativa si infractionalitate in America de Nord

Statele Unite ale Americii are o singura curte suprema numita "Supreme Court of the United States of America", membrii ei fiind desemnati de Presedintele SUA, cu acordul Senatului. Curtea Suprema este curtea de ultima instanta pentru toate cazurile privind Constitutia SUA si doar in anumite cazuri limitate, este curtea de jurisdictie de prima instanta.
Criminalitatea a crescut in anii 1980 si inceputul anilor 1990 in orasul New York insa la inceputul secolului al XXI-lea rata criminalitatii a cunoscut o scadere dramatica, in anul 2005 orasul avand cea mai mica rata de criminalitate din toate cele 25 de orase mari din S.U.A. Crimele violente au scazut cu mai mult de 75% din 1993 pana in anul 2005, in timp ce in restul tarii aceast procent crestea.
Crima organizata a fost din totdeauna asociata cu New York-ul, datorita gruparilor Forty Thieves si Roach Guards din Five Points, Manhattan, din anii 1820. Secolul al XX-lea a cunoscut o crestere a puterii Mafiei, dominata de Cele Cinci Familii.
In Canada, magistratura are un rol important, avand puterea sa invalideze orice lege care incalca Constitutia. Curtea Supremă de Justitie a Canadei reprezinta cel mai inalt nivel de curti judiciare.
Canada este o tara sigura din punctul de vedere al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare sau furtul din masini sunt mai frecvente in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi). De asemenea, exista trei orase cu potential infractional ridicat in care crima organizata este la ordinea zilei: Toronto, Vancouver si Montreal.
In Mexic fenomenul infractional este foarte frecvent, cele mai numeroase infractiuni sunt furturile de documente, bani, carti de credit, de cele mai multe ori cu violenta. Orasele de granite, precum Tijuana se confrunta cu o rata mare de violenta, ceea ce a facut ca turismul sa dispara complet.

No comments:

Post a Comment