23/05/2010

Preistoria continentului Sud American (ere, vestigii, dovezi ale vechimii)

Preistoria continentului Sud American se incadreaza in timpuri diferite, mai tarziu fata de continetul nordic.
Primul val de populare a Americii a fost cand oamenii au ajuns venind din Asia, traversand podul natural peste Stramptoarea Bering. Al doilea val si epoca descoperirilor l-a inceput Christofor Columb. Primii care au vazut estuarul lui Rio de la Plata au fost cei din expeditia lui Amerigo Vespucci, iar in anul 1516.
Cand spaniolii i-au intalnit pe ameridieni prima data, au cunoscut civilizatiile din Mexic si America Centrala. Acestia au gasit insa mult mai putini oameni la periferia latitudinilor de mijloc unde se gaseau cele mai multe persoane precolumbiene.
Juan Diaz de Solis a devenit primul european care a gasit teritoriul Argentinei de astazi.Argentina se afla la una dintre aceste extremitati, populatia indigena de aici dovedindu-se a fi foarte rezistenta. Tribul Querandi din Pampas era restrans, iar cei mai numerosi indigeni argentinieni au fost cei din Tribul Mapuche, care reflecta originile de astazi ale gauchoului.

Primii locuitori din Cuba au fost cei din tribul Taino, care s-au stabilit in arhipelagul cubanez . Acestia erau agricultori priceputi, olari desavarsiti, fiind priceputi si la tesutul bumbacului si a canepei, cultivau in special culturi de porumb si manioc. Tribul Taino facea comert cu insulele invecinate navigand in canoas mari scobite din trunchiuri de copaci.
Primele civilizatii in Columbia au fost reprezentate de ameridieni, care aveau un sistem politic numit "cacicazgos", care era reprezentat de o structura piramidala a puterii si a fost considerat cel mai avansat sistem al Americii de Sud dupa cel al incasilor.
Tot ameridienii au fost primii locuitori si de pe teritoriul Braziliei, care erau impartiti in doua state: Castilia si Portugalia.

No comments:

Post a Comment