09/05/2010

Continentul America de Nord - Date demografice globale

Populatia continentului american din punct de vedere demografic a fost estimata in anul 2008 la aproximativ 529 de milioane de oameni, America de nord fiind al patrulea continent ca populatie.
Aproape 30% din populatia Mexicului este de origine bastinasa iar doua treimi sunt metisi. Mai mult de sapte milioane de mexicani vorbesc limbi indigene, in special mayasa, mixteca. Populatia alba, cu toate ca reprezinta 9%, alcatuiesc elita bogata a Mexicului, metisii si indienii alcatuind populatia saraca, aproape 40% din locuitori. Date demografice din Arctica arata ca locuitorii indigeni ai Canadei sunt cei mai numerosi si depind in mod special de resursele marii, in special de mamifere marine ca balena, foca si morsa. Ceilalti locuitori ai Canadei  supranumiti Primele Natiuni, sunt asa numitii indieni, care apartin unor etnii diferite, fiecare cu limba si cultura proprie.
Indigenii din Alaska reprezinta 19% din populatia statului Alaska si sunt impartiti in doua categorii: inupiat pe coasta de nord si yupik pe coasta de vest. Peninsula Alaska este teritoriul tribului aleut, care isi spun unangan, trib ai carui locuitori au trasaturi comune cu indigenii de pe coasta de nord-vest, insa nu au aceeasi limba.

No comments:

Post a Comment