09/05/2010

Civilizatie si personalitati istorice din America de Nord

Continentul America de Nord, prin prisma tarilor pe care le cuprinde beneficieaza de o civilizatie si personalitati istorice renumite care au pus amprenta in formarea civilizatiei actuale si asupra momentelor istorice critice in evolutia tarilor din America de Nord.
Una dintre cele mai timpurii si fascinante civilizatii a fost in Mexic civilizatia mayasilor care au trait in peninsula Yucatan. Aceasta civilizatie s-a nascut in epoca crestina si s-au remarcat prin descoperirea calendarului solar de 365 de zile si a calendarului ritual de 260 de zile. Mayasii faceau comert cu locuitorii din partea centrala a Mexicului pe renumitele „drumuri albe” care se ridicau la 4,5m deasupra junglei, raspandind o lumina alba in timpul noptii. Mayasii au fondat orasul Chichen Itza, situat in nordul peninsulei Yutacan, oras care avea si un observator astronomic.
Civilizatia azteca a ocupat aproximativ teritoriul statului Mexic contemporan, in special Podisul Mexican. Aztecii se numeau pe ei insisi „mexica”, de la numele zeului lor suprem Mexi. Mai tarziu si statul a fost numit Mexic. In anul 1345 aztecii au fondat orasul Tenochtitlan sau „Piatra Cactusului”, care mai apoi a fost distrus de conchistadorii spanioli. In ziua de astazi, aici se situeaza orasul Ciudad de Mexico.
In anul 1517 au intrat conquistadorii spanioli in sudul Mexicului sub conducerea personalitatii istorice Francisco Hernández de Cordoba, insa cucerirea propriu-zisa a avut loc in anul anul 1519 sub conducerea  personalitatii istorice Hernan Cortes, care a intemeiat si primul oras european din Mexic „Puerto de la Villa Rica de la Vera Cruz“ (Veracruz). Aztecii au fost invinsi datorita superioritatii armelor dar si datorita ajutorului dat de popoarele amerindiene spaniolilor. Intre anii 1527 - 1546 spaniolii au cucerit si peninsula Yucatan unde locuia civilizatia maya.
La 15 septembrie 1810 a inceput lupta de indenpendenta a Mexicului sub conducerea personalitatii istorice Miguel Hidalgo y Costilla iar la 4 octombrie 1824 s-a declarat Mexicul, Republica.
Primii locuitori ai Canadei au fost vanatorii siberieni care isi urmarise prazile, mamutii, bizonii, peste Stramptoarea Bering. In padurile de la sud locuiau alti vanatori, membrii ai triburilor Silvei. In campia dintre Scutul Canadian si Muntii Stancosi traiau triburile campiilor: cree si blackfoot, ale caror prada favorita era bizonul.
In anul 1534, una din cele mai prestigioase personalitati istorice Jacques Cartier ca si descoperitorul Canadei, a revendicat Canada pentru Franta, de aici instaurandu-se utilizarea limbii franceze, iar in anul 1583 Sir Humphrey Gilbert a devenit o personalitate istorica revendicand Newfoundland pentru Anglia. Astfel, timp de doua secole englezi si francezii au purtat numeroase razboaie in urma carora limba a fost mixta franceza cu engleza.
In razboiul dintre SUA si Marea Britanie, Canada a avut parte de numeroase lupte, fiind luata in stapanire de Marea Britanie. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, prosperitatea Canadei a atras o noua serie de imigranti, depasindu-se astfel numarul britanicilor. Canada si-a obtinut independenta de Marea Britanie in mod pasnic, in 1982, cand Canada a obtinut dreptul de a-si modifica propria constitutie.

No comments:

Post a Comment