18/05/2010

Pictura in America de Nord

In pictura artistilor din Quebec predomina curente precum cubismul si suprarealismul. Cel mai important artist cubist a fost Paul Emile Borduas, in anii 1940. In Toronto unsprezece pictori au produs opere care au stat in fruntea expresionismului abstract. Michael Snow a descoperit pictura abstracta si artisti din afara granitelor Canadei, precum Samir Ghanem, Robert Milner a descoperit peisajul canadian.
In SUA cei mai renumiti pictori au fost: Frederic Sackrider Remington, nascut in orasul New York si cunoscut pentru lucrarile sale, care aveau ca subiect Vestul Salbatic, Joseph Henry Sharp parintele spiritual al Societati Artistice Taos, a redat in lucrarile sale, viata comunitatii ameridiene, Charles Willson Peale a fost unul din cei mai importanti artisti americani, remarcandu-se in special, in domeniul militar.
La inceput arta picturii mexicane avea tonuri europene, insa in secolul al XVII-lea a inceput sa capete o forma distincta. Mexicanii au inceput sa se inspire din istoria lor veche si sa picteze scene in care erau infatisati razboinici spanioli si azteci in lupta. Pictorul Velasco este considerat maestrul picturii academice din secolul al XIX-lea si specialist in peisagistica. In secolul al XX-lea picturile lui Diego Rivera reprezentau fabricanti de tortille si vanzatori de flori iar Antonio M.Ruiz punea accent pe scenele din viata de zi cu zi.
Cei mai vechi pictori din Alaska au fost indigenii, ale caror opere sunt adapostite in Muzeul de Nord.
Primul artist profesionist care a trait in Alaska a fost Sydney Laurence, care a devenit cel mai cunoscut si mai apreciat pictor din Alaska. Acesta picta de obicei, in maniera traditionala, iconica subiecte legate de Alaska, ca de exemplu Muntele McKinley. Un alt pictor renumit a fost Eustace Ziegler, care s-a nascut in Detroit si a fost fascinat de frumusetile statului Alaska dar si de localnicii din aceasta tara. Picturile lui surprind de cele mai multe ori pescari, cautatori de aur, mame indigene, preoti. Artistii indigeni din prezent sunt: James Schoppert, Sonya Kelliher-Combs si Anolic Unneengnuzinna Aalughuk.

No comments:

Post a Comment