24/05/2010

Fauna continentului America de Sud

Fauna caracteristica este reprezentata de lama, alpaca, condorul, maimuta pitica, oposumul, lenesul, furnicarul. Dintre mamiferele ierbivore si carnivore intalnim tapirul american, anaconda, pescarul, jaguarul, puma iar dintre pasarile specifice amintim: harpia, papagalul, pasarea colibrii.
Argentina este un paradis pentru pasionatii de pasari, mlastinile din Ibera gazduiesc aproximativ 344 de specii de pasari, printre care: egrete, berze, pasari cu corn, tucanul. Pampasul este plin de pasari mici, cele mai usor de observat fiind tero sau nagatul sudic si bandurria sau ibisul cu gatul alb.
Condorul este intalnit in Anzii Patagonezi iar choike, pasari asemanatoare cu strutii, predomina in stepele din Patagonia.
Insa ceea ce ii atrage cei mai mult pe turisti sunt coloniile de pinguini Magellan din Chubut si Santa Cruz. Mamiferul cel mai intalnit in Argentina este guanaco, o ruda a lamei, cat si huemul andin din specia cornute si pudu o caprioara pitica. Puma este cel mai mare carnivor din Argentina, alaturi de jaguar care traiesc ambele in padurile subtropicale. In zonele umede din nord- estul Argentinei traiesc doua specii de crocodili si exista trei varietati de serpi veninosi numiti „yarara”.
Fauna care populeaza teritoriul Cubei este foarte variata, mamifere precum caprioara, mistretul, rozatorul jutia. Cuba are 27 de specii de lilieci de la micutul liliac-fluture la liliacul fructivor jamaican. Dintre cele 46 de specii de soparle, cea mai colorata este soparla anole albastra. In Cuba se gasesc si sase specii de melci de uscat colorati, iar aproximativ 200 de specii de animale sunt pe cale de disparitie, printre care enumeram testoasa verde si caretta. Apele din Zapata adapostesc lamatini, care sunt specii pe cale de disparitie si tot aici gasim si o mare populatie de pasari, printre care gainusa de mlastina, jacana, ibisul purpuriu.

No comments:

Post a Comment