24/05/2010

Industrie si afaceri in America de Sud

Inca din anul 2007 America de Sud s-a dezvoltat din punct de vedere economic, mai ales in Uruguay, Peru, Venezuela, Columbia si Argentina care au inregistrat o crestere economica de 8% pe an.
In ultimii ani, Peru a avut un avant economic de invidiat, principalele industrii find: industria de metale, de petrol, industria rafinarii titeiului si industria lemnului.
Principalele produse columbiene exportate sunt petrolul si cafeaua.
Comertul extern al continentului sud american cu produse din agricultura si din minerit este esential pentru dezvoltarea economica a continentului. America de Sud contribuie in mod semnificativ la comertul mondial cu petrol, cafea, cupru, bauxita si peste.
Brazilia este astazi un lider politic si economic, aceasta calitate fiind partial contestata de Argentina si Mexic care se opun dorintei Braziliei de a obtine un loc permanent in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

Politica externa actuala a Braziliei se bazează pe pozitia tarii ca forta economica si militara regionala in America de Sud.
Cu un trecut economic dezastruos, cunoscand multiple dictaturi, Chile a devenit modelul economic al regiunii, reusind in ultimii 15 ani sa reduca de doua ori nivelul saraciei. In ultimii 24 ani PIB-ul a crescut cu 5,2% si chiar de 8,3% intre anii 1990 – 1997, tara cunoscand o miraculoasa revenire economica din pate insa intreaga infrastructura a fost zdruncinata de puternicul cutremur prin care a trecut in 2010.

No comments:

Post a Comment