30/06/2010

Preistoria continentului Europa (ere, vestigii, dovezi ale vechimii)

Continentul Europa are o importanta istorica universala, aici existand cele mai importante civilizatii antice, cum ar fi Imperiul Roman sau Grecia. Europa are o lunga istorie de importante reusite economice si culturale, incepand  inca din Epoca Bronzului.
Primii locuitori ai Europei se crede ca au fost pelasgii, asa cum scrie Herodot in vestita sa lucrare „Istorii”, care considera ca pelasgii au fost cei dintai locuitori ai Greciei si Italiei. Acesti pelasgii au format cel mai intins si mai puternic popor, ei aparand in preistorie si in regiunile din nordul Dunarii si ale Marii Negre, in Asia Mica si Egipt.
Insula Reunion este unul dintre putinele teritorii in care primii locuitori au fost europenii, care conform dovezilor din vechime a fost descoperita de navigatorii europeni in drum spre India.
In insula Creta exista o veche traditie care sustine ca dactylii si corybantii, apartinand triburilor pelasge, au fost primii locuitori din insula care au invatat sa formeze turme de oi, sa domesticeasca animale, precum porci, capre, vite, cai si care au invatat sa foloseasca lancea in scopul vanarii animalelor.

Primii locuitori ai teritoriului francez au fost triburile celtice (galii) care au fost cuceriti de Imparatul roman Cezar. Francii, popor germanic stabilit in secolul al V-lea in Galia, s-au contopit cu galo-romanii si au dat nastere poporului francez.
In Romania primii locuitori au  fost geto-dacii care erau impartiti in numeroase triburi si al caror teritoriu se intindea de la Carpatii Padurosi pana la Dunare si de la Raul Tisa pana la Marea Neagra. Prima relatare despre geti apartine lui Herodot care relatand campania lui Darius impotriva scitilor din Marea Neagra, spunea despre acestia ca „inainte de-a ajunge la Istru, birui mai intai pe geti, care se cred nemuritori”.
Primii locuitori ai Danemarcei au fost cunoscutii vikingi, care erau navigatori si negustori renumiti. Acestia au cucerit numeroase teritorii din Marea Nordului si Europa de Vest, primul rege viking fiind potrivit legendelor Godfred.

No comments:

Post a Comment