06/06/2010

Centre culturale in America de Sud: film, teatru si opera

FILM si CINEMATOGRAFIE
Filmele argentiniene reprezinta cel mai bun mod de a cunoaste tara pentru turisti, cinematografia argentiniana fiind prezenta la Hollywood de mai bine de treizeci de ani. Cele mai bune filme argentiniene care au fost nominalizate la Oscar au fost: “Povestea oficiala” regizat de Luis Puenzo, “Tango” regizat de Carlos Saura, “Fiul miresei” regizat in anul 2001 de catre Jose Campanella. Cel mai renumit regizor din Argentina, care a fost recunoscut si pe plan international este Leopoldo Torre Nilsson. Acesta a abordat teme legate de nationalismul argentinian, de exemplu filmul “Martin Fierro” dar a adaptat si romanul lui Manuel Puig “Boquitas Pinatadas”, film tradus in engleza “Heartbreak tango”.
Cubanezii au produs filme de nivel inalt inca din anul 1959 prin institutul de film care era insa controlat de Institutul Cubanez de Arte si Industrie Cinematografica. Cel mai cunoscut producator cubanez este Tomas Gutierezz Alea care a regizat filmul “Fresa y chocolate” film nominalizat la premiile Oscar. In Cuba are loc anual festivalul international de film in Havana.
Istoria cinematografiei columbiene a inceput in anul 1897 cand a sosit primul cinematograf in tara, la doi ani de la inventarea primului cinematograf. Primele filme columbiene au avut ca tema natura si viata de zi cu zi a columbienilor. Primul film de fictiune a purtat numele Maria si a fost regizat de Maximo Calvo Omedo, film bazat pe romanul lui Jorge Isaacs, Maria. In prezent, in Columbia exista patru companii renumite de film: Cine Colombia, Cinemark, Procinal si  Royal Films.

TEATRU si OPERA In Cuba teatrul s-a dezvoltat inca din secolul al XIX-lea ca o traditie locala, primul teatru fiind “Teatro Bufo”, care combina muzica, dansul si baladele populare. Acesta avea in rol principal 3 personaje care reprezentau identitatea nationala cubaneza si anume: Spaniolul, Mulatra si Negrul, care cantau si intractionau cu publicul. In anul 1950, a fost infiintat Teatrul Estudio de catre Vicente Revuelta, considerat parintele teatrului cubanez. In prezent, in Cuba exista 60 de trupe de teatru locale iar turisti sunt asteptati la cele doua festivaluri de teatru cea au loc anual in Cuba.
Turistii din Argentina se pot bucura de spectacolele muzicale ce au loc in cadrul teatrelor din Buenos Aires, iar vara le pot urmari de pe litoralul statiunii Mar del Plata. Pentru turistii care prefera arta dramatica guvernul orasului pune la dispozitie cinci teatre unde se pot urmari operele clasicilor Shakespere, Cehov sau Moliere.
Festivalul de Teatru Iberoamerican din Bogota a fost infiintat in 1988, fiind fondat de Fanny Mikey si Ramiro Osorio. Obiectivul acestora a fost de a favoriza integrarea artistilor din continentul american. Festivalul cuprinde o diversitate de arte: muzica, dans, circ, teatru de papusi, pantomima.

No comments:

Post a Comment