11/06/2010

Muzica in America de Sud

Cantaretii de muzica argentineni si-au lasat amprenta pe teritoriul tarii, prin diversitatea stilurior muzicale: tangou, folk, rock si muzica clasica. Teatrul Colon din Buenos Aires a facut cunoscut intregii lumi muzica argentiniana. In ceea ce priveste muzica populara, turisti din toata lumea sunt fermecati de pasionalul tango. Cuvantul tango inseamna cantec, muzica de orchestra sau dans. Cel mai iubit si apreciat cantaret de tangou este Carlos Gardel, care a promovat acest gen pe scena lumii. Muzica folclorica argentiniana isi are originile in „payadores” din pampas, in celebrii „gauchos” si in genul ‚chamame” cantat la acordeon si este reprezentanta de cantaretul Atahualpa Yupanqui. Primul cantaret de muzica rock a fost Charly Garcia iar un alt artist care a cantat acest gen de muzica a fost Leon Gieco, cu albumul sau reprezentativ „De Ushuaia a La Quiaca”. 
Cubanezii au muzica in sange, mai ales muzica populara criollo numita si guajiras sau trovas. Cel mai cunoscut cantec cubanez este „Guantanamera” compus de Jose Fernandez in 1928. Incepand cu anii 1930 muzica cubaneza a fost puternic influentata de orchestrele americane, preluand de la acestea acordurile muzicale de jazz. Astfel s-a format jazz-ul latin numit astazi salsa, iubit de turistii din toata lumea. In Cuba s-au remarcat si muzicieni clasici precum pianistul Ernesto Lecuona, pianistul clasic Frank Fernandez.
Muzica braziliana cuprinde mai multe stiluri printre care samba, bossa nova, forro, frevo si pagode. Termenul de „samba" a aparut prima data in anul 1838, iar la inceputul secolului al XX-lea a fost inlocuit cu termenul de Batuque. Prima melodie de samba s-a numit „Pelo Telefone" („La telefon") si a fost compusa de catre Donga si interpretata de trupa Oita Batutas. Cele mai renumite scoli de samba se gasesc in Rio de Janeiro: Imperatriz Leopoldinense, Mangueira, Beija Flor, Portela, Viradouro, Unidos da Tijuca.
Genul muzical traditional al Columbiei este bambuco, care a apartinut stramosilor columbieni, aceasta fiind un amestec de muzica africana, indigena si spaniola.

No comments:

Post a Comment