11/06/2010

Literatura in America de Sud

Primele opere scrise ale literaturii braziliene sunt din secolul al XVI-lea si reprezinta scrisorile primilor exploratori portughezi care au venit in Brazilia. Unul din cei mai apreciati poeti brazilieni este Antonio Goncalves Dias recunoscut drept scriitorul national al acestei tari. Printre cele mai importante creatii ale sale se numara volumele de poeme: Primele canturi, Cantece din exil, Meditatie sau Ultimele cantece. Jorge Amado de Faria este cel mai cunoscut si mai apreciat scriitor brazilian modern. Operele sale au fost traduse in peste 30 de limbi si popularizate in filme, asa cum este de exemplu romanul „Dona Flor si cei doi soti ai sai”. In Cuba nedreptatea si tulburarile sociale au reprezentant materia prima a literaturii cubaneze. Cel mai respectat si iubit prozator si poet cubanez este Jose Marti care a plans nedreptatea acestei tari. Unul din poetii care au ramas pe insula care l-au inspirat, a fost poetul mulatru Nicolas Guillen a carui poezie se inspira din suferinta sclaviei. De-a lungul istoriei cubaneze femeile nu au fost bine reprezentante in literatura, exceptie facand doar poeta Dulce Maria Loynas renumita pentru poeziile sale sensibile.


Spre deosebire de Cuba, in Argentina literatura este la mare cinste. Opera reprezentativa a literaturii argentiniene este poemul epic „Martin Fierro” a lui Jose Hernandez care a fost tradus in zeci de limbi. Cea mai cunoscuta personalitate literara a Argentinei a fost Jorge Luis Borges, scriitor care a trait cea mai mare parte din viata peste ocean dar care sustinea ca Buenos Aires este un oras „la fel de etern ca si apa sau aerul”. Acesta a scris povesti despre ticalosii din orase sau despre gauchos temperamentali. Cea mai cunoscuta nuvela a sa este „Labirinturi”, scrisa in anul 1962.
Inceputul literaturii columbiene a fost marcat de poemul epic scris de Hernando Dominguez Camargo, numit „Sf. Ignatiu de Loyola”. In anul 1940 au fost publicate in Bogota sapte caiete de poezie, printre care poezia lui Jorje RojasPiedra y Cielo”. Alti reprezentanti ai literaturii columbiene sunt Gabriel Garcia Marques, cu romanul „O suta de ani de singuratate”, care a fost premiat cu premiul Nobel, Alvaro Mutis, castigator al premiilor Cervantes si Principe de Asturias si nu in ultimul rand, cel mai vandut autor al Columbiei dupa Marques, faimosul autor german Castros Caycedo.

No comments:

Post a Comment