11/06/2010

Pictura in America de Sud

Primele picturi cubaneze au fost in stil spaniol, stilul national cubanez a aparut abia in anii 1800, reprezentat de pictorii Jose Nicolas de la Escalera si Vicente Escobar. La inceputul secolului al XX-lea pictorii cubanezi au adaptat stilurile internationale la temele locale, in special celebrul personaj „guajiro”, care reprezenta un agricultor cubanez. Cel mai apreciat pictor cubanez este Wifredo Lam, ale carui lucrari se gasesc in Muzeul de Arte Frumoase din Havana.
In Argentina unul din cei mai apreciati pictori este Candido Lopez, ale carui picturi a infatisat mai mult portrete militare. Un alt pictor renumit este si Alejandro Solari, cunoscut si sub numele de Xul Solar, care avea pasiune pentru astrologie. Pasionatii de pictura si colectionarii bogati apreciaza foarte mult si panzele lui Antonio Berni, care a creat personajele Ramona Montiel si Juanito Laguna, simbolizand o prostituata si un vagabond din cartierul baracilor.
Fernando Botero este un pictor columbian, definit drept "cel mai columbian dintre pictorii columbieni". Figurile sale naive, supradimensionate in mod grotesc constituie o ironie a burgheziei coloniale degenerate.

No comments:

Post a Comment