01/07/2010

Europa - Forme de relief, geografie, generalitati

Daca vreti sa calatoriti in Europa trebuie sa stiti ca acest continent are un relief diversificat, de la muntii care domina regiunile sudice la teritoriile deluroase si la campiile din nord si est, Campia Nord-Europeana si Marea Campie Europena. Formele de relief predominante sunt campiile cu inaltimi intre 0 si 200m, reprezentand circa 57% din suprafata totala a Europei.
Muntii Carpati impart, din punct de vedere geografic, Europa in doua parti: Europa Centrala si Campia Panonica in vest si Europa de Est, al carui relief are altitudini reduse, caracteristica principala, fiind cea de campii intinse si netede.
Una dintre cele mai muntoase tari din Europa este Grecia, reprezentata de lantul muntos Pindus, cu o inaltime medie de 2.650m care se continua cu insulele Kythera si Antikythera, pana la Creta si Rodos.  Campiile sunt mai numeroase in partea de nord a Greciei, cu deosebire in Tesalia de est, Macedonia Centrala si Tracia. Grecia se remarca si prin zone inalte intersectate de numeroase defileuri si forme de relief carstic, mai ales in Grecia Occidentala, cele mai cunoscute de catre turistii de pretutindeni sunt Meteora si Defileul Vikos, care este al doilea ca adancime dupa Marele Canion.
Un alt lant muntos care poate fi observat de catre turisti la granita cu Bulgaria sunt Muntii Rodos care sunt acoperiti cu paduri vechi de secole.
Daca alegeti ca destinatie de vacanta Italia, inseamna ca preferati marea si soarele, deoarece aceasta este situata intr-o peninsula, cunoscuta turistilor si sub numele de cizma Italiei, care se intinde in Marea Mediterana. Tot aici se gaseste si Laguna Pad-Venetia, strabatuta de raul Pad si cei doi faimosi vulcani Vezuviu si Etna. Cel mai cunoscut lant muntos, se observa in centrul peninsulei, reprezentat de Muntii Apenini care se unesc cu Alpii. Coastele italiene se intind pe o distanta de 9.000km si sunt joase si nisipoase spre Marea Adriatica si inalte si abrupte spre Marea Tireniana.
In partea de nord a Europei, predomina podisurile si dealurile. Danemarca este constituita din peninsula Iutlanda si din 433 de insule, din care 76 nu sunt locuite. Cele mai mari insule ale Danemarcei sunt Zealand, legata de Suedia prin Podul Oresund si Funen care este legata de Zealand prin Marele pod al centurii. Danemarca este in cea mai mare parte plata, avand doar careva zone inalte, cel mai inalt punct este Mollehoj, cu o inaltime de 170,86m. In Suedia predomina tot regiunile joase, cea mai inalta altitudine este in Muntii Alpii Scandinavi, de 2.111m. In partea sudica se intind campii cu soluri fertile, cea mai cunoscuta este campia Skania dar si regiuni deluroase, precum podisul Smaland.

Daca preferati insa o calatorie in Europa de Vest, Franta este destinatia turistica cea mai cautata de catre turisti, datorita diversitatii formelor de relief, de la campiile din nordul si vestul tarii pana la lanturile muntoase din sud si sud-est. In general relieful se inscrie in trei trepte caracteristice: treapta montana, treapta platourilor si cea a depresiunilor sau culoarelor interioare. Cele mai renumite regiuni muntoase sunt: Muntii Pirinei, Muntii Alpi, care au cel mai inalt varf din vestul Europei, Muntii Mont Blanc.
Cele mai mari fluvii ale Europei sunt Volga care izvoraste din podisul Valdai si strabate intreg teritoriul Rusiei, cu o lungime de 3.690km si bine-cunoscutul fluviu care curge de la est la vest, pe o distanta de 2.860km, Dunarea.
In partea nordica a continentului, turistii se pot bucura de marile Oceanului Arctic: Marea Norvegiei, Marea Barents, Marea Alba iar in partea de sud de Marea Mediterana, Marea Neagra si Marea Azov. Daca preferati o calatorie in partea de vest a continentului puteti inota in apele Oceanului Atlantic, adica in Marea Manecii, Marea Nordului si Marea Baltica.
Daca vizitati Franta sigur o sa observati frumusetea raului Rin care desparte Franta de Germania si care izvoraste din Muntii Alpi, in apropierea Ronului. Un alt fluviu cunoscut din Franta este Meuse, care strabate partea de nord a Frantei si se varsa in Marea Nordului. Sa nu uitam nici de vestitul fluviu Sena, care izvoraste din Burgundia si se varsa in Marea Manecii, strabatand de la est la vest capitala Frantei care este Parisul.

No comments:

Post a Comment