30/07/2010

Continentul Europa - Date demografice globale

Continentul european are o populatie de 830.4 milioane de locuitori, adica aproape 11% din populatia lumii.
Ca si densitate a populatiei Italia ocupa locul cinci in lume, atingand 196 de oameni pe km2, iar la polul opus Rusia desi are un numar ridicat de cetateni are o densitate foarte scazuta, datorita uriselor dimensiuni ale tarii. Densitatea in Rusia este mai ridicata doar in zona Muntilor Ural.
O alta tara cu un numar insemnat de locuitori dar cu o densitate mica este Franta, cu o densitate de 105 locuitori pe km2, cele mai mari concentrari de populatie fiind in nordul tarii, in Alsacia si litoralul mediteraneean. Populatia este formata din francezi in marea majoritate, germani in Alsacia si Lorena,  italieni in Corsica si Alpii Maritimi, basci in Pirinei, bretoni in Bretagne.
Grecia are 10.264.000 locuitori, cele mai populate zone sunt in Atica, aproximativ 1/3 din populatia tarii, Campia Macedoniei, Insulele Ionice, Lesbos, Samos iar zonele cu densitate mai restransa sunt Creta si Epir.

Majoritatea limbilor care se vorbesc in Europa sunt : limbile romanice in Europa de Sud-Vest si Vest, in tari precum Franta, Belgia, Spania, Portugalia, Romania, limbile germanice in Europa Centrala, Europa de Nord-Vest si Nord, in tarile: Germania, Austria, Elvetia, nordul-estul Italiei si nu in ultimul rand, limbile slave in Europa Centrala si Europa de Est, adica in Polonia, Cehia si Slovacia. Mai intalnim si limbile baltice in Polonia si Belarus, limba greaca in Cipru si Grecia, limba turca in Turcia si Cipru de Nord.

No comments:

Post a Comment