14/07/2010

Resurse minerale in Europa

Daca vorbim despre resursele minerale ale continentului european cele mai importante rezerve de petrol se afla in Norvegia si Marea Britanie, supranumite si „gigantii petrolieri”, dar si in Danemarca, Olanda, Italia si Spania. Suedia este bogata in minereruri de fier, zinc, aur, argint dar si alte minereuri, chiar daca nu are zacaminte de petrol sau carbune. Suedia este si cel mai important furnizor de hartie si produse lemnoase, datorita intinselor paduri de conifere.
In partea de vest, in Franta intalnim resurse minerale precum fier in Lorena si Masivul Central, bauxita in Alpii Francezi si in Muntii Pirinei si carbune superior in Podisul Ardeni.

In Italia resursele sunt putine, fiind depasite de necesitatile industriei constructoare de masini, doar resursele de sulf, marmura si mercur satisfac economia proprie.
Tara cu numeroase resurse minerale este Rusia, care se numara printre principalii producatori mondiali de minereuri de fier, carbune si petrol.
Ca si Rusia, Romania este cunoscuta ca o tara cu un potential deosebit in domeniul resurselor minerale, in special petrol, gaze naturale, sare, aur, argint si metale neferoase. Exista insa multe resurse minerale care nu sunt exploatate la capacitatea lor maxima.

No comments:

Post a Comment