08/07/2010

Flora continentului Europa

Vegetatia Europei este diversificata datorita climei, la fel si solurile, aici gasindu-se soluri brune, cenusii, argiloase, dar si cernoziom.
In Europa de Vest, respectiv in Franta, predomina padurile de foiase, in special fag si stejar, si padurile de conifere, care ocupa un sfert din teritoriul tarii. In sud-vestul Frantei  turistii pot observa paduri de pin, in insula Corsica domina maquisul mediteranean.
In Germania, predominante sunt tot padurile de conifere, in special padurile de pin, fag, stejar dar si padurile de foioase, predominante in Masivul Harz.
In Europa de Sud, predomina vegetatia bogata, cu paduri de conifere. In Grecia, cei mai intalniti sunt maslinii si chiparosii. Tot in Grecia, turistii pot observa castani comestibili, stejari si pini, tufisuri mediteraneene, printre care si renumitul  „laptele lupului”. Daca va plac florile puteti admira pe Insula Creta peste patruzeci de specii de orhidee. La fel ca si in Grecia, in Italia intalnim paduri de fag, stejar, frasin dar si vegetatie de tip maquis, adica arbori mici si arbusti.   

In partea de nord a continentului european, in tinuturile norvegiene turistii intalnesc paduri de mesteacan, frasin, alun, ulm si artar iar in nordul Norvegiei se intalnesc paduri de conifere precum pin scotian si molid norvegian, plop si frasin de munte.
Daca preferati tinuturile suedeze, trebuie sa stiti ca aici gasiti de la vegetatie alpina si arctica in nordul Suediei, la padurile de foioase in partea de sud.
Daca calatoriti in estul Europei sigur o sa observati diversitatea vegetatiei rusesti, de la tundra si silvotundra in zona polara, cu muschi, licheni si plante pitice, la taigaua si padurea de conifere de la Marea Baltica, si la stepa cu vegetatie ierboasa.
In Romania, predomina stejarul in zonele de campie, iar fagul si padurile de conifere in zonele muntoase. In muntii inalti se intalneste o vegetatie alpina si subalpina, cu jneapan si ienupar. In Delta Dunarii turistii pot admira stuful, papura, salcia si plopul, specifice zonelor umede.

No comments:

Post a Comment