07/07/2010

Dezastre naturale in Europa

In octombrie 1987 a avut loc in Franta una din cele mai dezastruoase uragane, fiind declarata stare de catastrofa naturala in sase departamente ale Bretaniei si Normandiei. O alta furtuna care a devastat coastele atlantice ale continentului european a avut loc in decembrie 1989, cand s-au inregistrat 40 de morti si disparuti in Franta, Spania si Marea Britanie.
Cea mai recenta furtuna a fost asa numita furtuna Xynthia, care a facut aproximativ 50 de victime, in special in Franta, datorita vantului care a batut cu peste 200km pe ora.
In 2010 meteorologii nu au vesti bune daca ploile nu inceteaza, Dunarea a atins un debit de 8.000 de metri cubi pe secunda, nivelul apelor fiind depasit in Romania cu 6-8m fata de limita critica, un record pentru ultimii 15 ani care a provocat numeroase daune distrugand case, drumuri, culturi agricole, cai ferate si provocand pierderi de vieti omenesti.  
Inundatiile au provocat deja in Cehia, Polonia si Viena dezastre, astfel in Cehia 6 persoane au murit luate de apa,  in Polonia 11 localitati au fost inundate iar in Viena a plouat cateva zile in sir, aproape fara intrerupere. In Romania in decursul a 1 saptamana, la sfarsitul lunii iunie 2010 apelele si viiturile au distrus mii de case din zeci de localitati, zeci de mii de hectare de teren arabil, multe sosele, poduri si diguri si au provocat moartea prin inec a 22 de persoane. Va recomandam ca inainte sa alegeti ca destinatie de vacanta, una din aceste tari sa va informati mai intai despre prognoza meteo.

No comments:

Post a Comment