19/09/2011

Civilizatie si personalitati istorice din Europa

Europa a fost primul continent populat, la inceput de homo erectus si omul de neanderthal si apoi de homo sapiens (omul modern). Romania alturi de Bulgaria si Grecia sunt tari care detin dovezi ale asezarilor permanente antice ce dateaza din mileniul 7 i.Hr.

Prima civilizatie importanta a Europei a fost civilizatia greaca (elena) care si-a lasat amprenta asupra zonei Marii Mediterane si a Asiei Mici, apoi si asupra Africii acaparata ulterior de o civilizatie noua - civilizatia romana aparuta in sec 2 i.Hr. - ce a reusit sa se extinda in toata Europa.
Roma a fost pe rand regat, republica, apoi a devenit imperiul Roman. Primul imparat roman a fost Augustus insa Imperiul Roman a cunoscut cea mai mare expansiune sub domnia lui Traian care a cucerit, printre altele si Dacia (106 d.Hr.) condusa atunci de Decebal.

Incepand cu secolul IV Imperiul Roman cunoaste o divizare care duce la micsorarea si apoi disparitia lui.

In timpul Evului Mediu apare o noua putere condusa de papa ce declanseaza o serie de cruciade, mai ales impotriva popoarelor ce adaposteau urmasii Cavalerilor de Malta, predecesorii a numeroase loje masonice actuale cu care initial biserica era aliata.
La sfarsitul secolului al XV- lea Biserica isi pierde din putere. Dupa Reforma protestanta condusa de Martin Luther au aparut primii protestanti, in vreme ce in Europa deciziile politice erau din ce in ce mai putin sub influenta motivelor religioase

In anul 1789 a izbugnit Revolutia Franceza declansata de refuzul lui Ludovic al XIV-lea de a imparti echitabil si constitutiv puterea cu asa numita 'a treia stare`.
Imediat dupa Revolutia Franceza, in 1791 monarhia absolutista ia sfarsit, Franta fiind condusa ca o repulblica constitutionala. Instaurarea republicii a fost definitivata dupa 1799 sub epoca imperialista a lui Napoleon Bonaparte (Napoleon I) pana in 1815 cand dupa infrangerea de la Waterloo acesta a fost exilat pana la sfarsitul vietii pe insula Sfanta Elena.

Intre 1830 si 1900 Europa este implicata in Revolutia industriala cand cercetarea si dezvoltarea stiintifica au pus temeliile tehnice ale societatii de astazi.

In 1914 izbucneste Primul Razboi Mondial declansat de atacul Austro-Ungar impotriva Serbiei care a degenerat intr-un conflict armat mondial intre Austro-Ungaria, Germania si Italia (Tripla Alianta), redenumita in urma alierii cu Bulgaria si Imperiul Otoman "Puterile Centrale" pe de-o parte, si Franta, Rusia si Regatul Unit (Antanta) de cealalta parte.

Ulterior Japonia declara razboi Germaniei, iar SUA declara razboi Puterilor Centrale transformandu-se totul intr-un haos mondial. Razboiul a fost castigat de Antanta in anul 1918. Dupa Primul Razboi Mondial, Germaniei ii sunt impuse o serie de conditii drastice prin Tratatul de la Versailles in 1919.

 In 1939 incepe oficial in Europa Al Doilea Razboi Mondial odata cu invadarea Poloniei de catre Germania, in 1941 Germania Wehrmachtului continua Holocaustul si expansiunea incearcand cucerirea orasului Stalingrad, Leningrad si Moscova dar este covarsita de intemperiile Siberiei si de replicile sovieticilor. In 1943 este demis Benito Mussolini de catre Regele Italiei.

Anul 1944 are un rol hotarator, se declaseanza Rezistenta Franceza la Paris si are loc debarcarea aliatilor americani, canadieni si britanici in Normandia. In acelasi timp Armata Rosie avanseaza spre Germania si sub pretextul eliberarii si luptei impotriva nazistilor impune fortat o serie de tratate asupra Finlandiei, sustinuta de Polonia si tarile invecinate, armata moscovita eliberatoare cotropind, jefuind si maltratand teritoriile "eliberate".

Armata Nazista pierde teritoriu, luptele se apropie de Berlin, Fuhrerul ajungand la data de 30 aprilie 1945 sa se sinucida in buncarul de sub Cancelaria Reichului. In acelasi an are loc infiintarea Organizatiei Națiunilor Unite.

Anii 1960-1970 sunt incununati de realizari tehnologice si stiintifice: Iuri Gagarin zboara prima data in spatiu in 1961, mai tarziu Neil Armstrong, Michael Collins si Buzz Aldrin impreuna cu naveta Apolo 11 fac prima aterizare pe Luna (aselenizare).

Anii 1970-1990 se remarca prin evolutia politica, culturala si intelectuala spectaculoasa, intensificarea miscarii pentru drepturile omului si indeosebi ale femeilor, solidificarea relatiilor in cadrul viitoarei Uniunii Europene, eliminarea vizelor si instaurarea liberei circulatii in cadrul tarilor care au aderat si au implementat Acordul Schengen.

Perioada din preajma anului 1990 este strabatuta de numeroase conflicte nationale si revolutii cum ar fi Unificarea Germaniei, caderea Regimului Comunist in Uniunea Sovietica si declararea suveranitatii Estoniei, caderea Dictaturii comuniste in Romania si executarea lui Nicolae Ceasescu, conflictele tarilor Iugoslave cu declararea independentei Croatiei si Sloveniei fata de Iugoslavia.

In 1991 are loc prabusirea imperiului sovietic soldata cu demisia lui Mihail Gorbaciov, declararea independentei Georgiei, Letoniei, Estoniei, Ucrainei, Republicii Moldova, Azerbaidjanului, Kargazstanului si Uzbekistanului fata de Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste si schimbarea numelui si statutului in Federatia Rusa cu recunoasterea suveranitatii Tarilor Baltice.

Dupa 1991 pana in 2000 are loc declaratia de independenta a Bosniei si Hertegovinei, razboiul din Transnistria, separarea Republicii Cehe de Slovacia, dezvoltarea si extinderea NATO si UE prin aderarea a tot mai multe tari europene, retrocedarea proprietatilor proprietarilor de drept in cadrul UE, inceperea introducerii monedei oficiale Euro pe teritoriul european.

Perioada anilor 1990-2010 este dominiata de aparitia si dezvoltarea tumultoasa a internetului si tehnologiilor cipurilor si calculatoarelor, electronicelor si electrocasnicelor, activitatilor culturale si competitiilor sportive, a democratiei si a mediilor de afaceri, a investitiilor imobiliare si bancare, incepand astfel o noua era: era creditarilor financiare. Se continua lupta pentru drepturile omului si suveranitatii popoarelor, pentru drepturile familiei si ale femeilor, pentru protectia copilului si a animalelor. In toamna 2008 se atinge apogeul indatorarii financiare de catre populatia europeana, scade subit consumul si investitia, iar marile puteri financiare precum Franta, Anglia, Germania, Spania, Italia si Grecia sufera un crack economic destabilizand piata europeana, micsorand increderea investitorilor si a populatiei.

Anii 2010 si 2011 aduc consecintele crizei, mecanismele autonome ale statelor membre se prabusesc, masurile drastice luate la nive national de catre fiecare stat european cresc rata somajului, slabesc puterea de cumparare, de productie si de investitie, prabusesc frecvent bursele de la Paris si de la Londra si creaza fluctuatii valutare asupra Euro.

Grecia, Italia si Spania sunt fortate sa actioneze drastic depasind pragul limita de indatorare. Scaderea mediului de afaceri, a condus la diminuarea absorbtiei Fondurilor Europene, saracirea populatiei din tarile europene, cresterea fiscalitatii, scumpirea materiilor prime, a carburantilor, alimentelor de baza si agentilor energetici.

La sfarsitul anului 2011 Uniunea Europeana cuprinde 27 de tari membre. Mergand pe principiul "Zambiti ca se poate si mai rau" incearca sub austeritatile crizei mondiale sa fie si azi unita. Exista si medii de afaceri prospere care nu trec prin criza financiara: speculatiile de moneda - piata Forex capata amploare chiar si in tari europene mici. Investitiile energetice generatoare de energie verde (eoliana, solara si termala) se dezvolta in paralel cu lupta pentru pastrarea si curatarea ecosistemului.

No comments:

Post a Comment