01/12/2011

Administratia interna a tarilor din Europa

Puterea executiva reprezinta motorul unui stat, care organizeaza, practic, viata fiecarei natiuni. Aceasta ramura a puterii include masa de baza a organelor de stat si cel mai mare numar de angajati bugetari. Aplicarea legilor fiind functia primara a puterii executive, ea cere in mod obiectiv realizarea activitatilor la nivel administrativ, care lovesc in mod inevitabil in drepturile si interesele cetatenilor, pe care le protejeaza sau le incalca.
Puterea executiva, mai precis, ministerele de aplicare a acesteia (Ministerul Apararii, Ministerul Afacerilor Interne, Securitatea, etc.) intruchipeaza obligatia de stat si astfel este un subiect de o atentie constanta din partea fortelor politice si a publicului, care nu doresc restrictii excesive de libertate.

Un rol pozitiv si in acelasi timp un pericol este reprezentat de ministerele economice. Cum aceste organisme promoveaza economia libera si cresterea bunastarii, la fel pot limita nejustificat dreptul la propietate privata si la libertatea de intreprindere. In sfera sociala si culturala realizarea practica a unui principiu de justitie sociala si sprijinirea culturii din partea statului depind in mare masura de puterea executiva.
Privind-o ca pe o functie pozitiva necesara, totusi autoritatea executiva, aproape in toate tarile si la toate nivelurile, arata o tendinta de extindere a influentei sale - avand ca rezultat coruptia si afectarea arbitrariului functionarilor statului. Abundenta de ministere si departamente de diferite tipuri necesita in mod obiectiv o coordonare profunda a activitatii lor, ceea ce nu este intotdeauna, din pacate, posibil sa se realizeze. O poblema constanta si universala este stabilirea de afaceri fara conflicte si de relatii reciproce dintre puterea executiva si organismele legislative si judiciare. Aceasta problema devine chiar mai accentuata in statele federale, unde verticalitatea puterii executive intampina in mod constant obstacole in raspandirea influentelor intre centru, subiectii federatiei si organismele locale autonome.
Si, cu toate acestea, in toate statele rolul puterii executive este destul de important si se caracterizeaza printr-o tendinta de consolidare. Acest lucru este indus de complicatia generala a vietii internationale si de conditiile interne ale tarilor, de cerintele si nevoile economiei sociale in crestere. Puterea executiva reactioneaza la cerintele societatii de a cauta noi modalitati eficiente de lucru prin reorganizarea frecventa a structurii interne si a metodelor de actualizare a activitatii.

No comments:

Post a Comment