02/11/2011

Administratie si structura politica in Europa - REGATUL UNIT AL MARII BRITANII

Sistemul politic Britanic este condus de o monarhie, dar, in esenta, competentele de monarh ca sef de stat ( Regina Elisabeta a II-a ) sunt ceremoniale.
Puterea cea mai importanta practic este data de alegerea unui membru al Parlamentului pentru a forma un guvern, dar invariabil monarhul urmeaza conventia conform careia aceasta oportunitate este acordata liderului partidului politic cu cele mai multe locuri in Camera Comunelor.
Parlamentul Britanic este adesea numit Westminster deoarece este gazduit intr-o cladire distinsa din centrul Londrei numita Palatul Westminster.
Camera Comunelor este camera inferioara, dar cu cea mai mare autoritate. Aceasta este prezidata de Presedintele Parlamentului. Spre deosebire de presedintele din Camera Reprezentantilor din SUA, postul este non-politic si, intr-adevar, prin conventie, partidele politice nu contesta circumscriptiile parlamentare detinute de catre presedinte.

Camera Lorzilor este camera superioara, dar are mai putina autoritate. Rolurile sale principale sunt sa revizuiasca legislatia si sa pastreze un control cu privire la Guvern prin examinarea activitatilor sale. Din 1911, puterea sa de a bloca "facturile banilor" se limiteaza la o luna si puterea sa de a bloca alte facturi se limiteaza la o sesiune, astfel incat in cele din urma nu poate bloca vointa Camerei Comunelor.
In sistemul politic britanic, aproape toata legislatia este propusa de Guvern si mare parte din ea provine de la promisiunile facute in manifesul partidului politic la ultimele alegeri. La inceputul fiecarei sesiuni anuale a Parlamentului, legi principale care trebuiesc luate in considerare sunt anuntate de catre regina intr-un discurs de deschidere a sesiunii anuale a Parlamentului.
Ideea partidelor politice a luat forma pentru prima data in Marea Britanie si Partidul Conservator pretinde a fi cel mai vechi partid politic din lume. Partidele politice au inceput sa se formeze in timpul razboaielor civile engleze 1640-1650. La inceput au fost regalisti si parlamentari, apoi conservatori si liberali. Intrucat liberalii au vrut sa reduca puterea monarhului, conservatorii au fost vazuti ca partid patriotic.
In practica, cea mai importanta persoana din sistemul politic britanic este primul-ministru.


Primul prim-ministru modern a fost Sir Robert Walpole care a prezidat intre 1721-1742, astfel incat primul-minstru actual, David Cameron, este al 53-lea. In teorie, prim-ministrul alege, pur si simplu, ministrii care conduc departamente ale guvernului si prezideaza Cabinetul. In practica, insa, prim-ministrul este un personaj foarte puternic si s-a comportat din ce in ce mai mult ca un presedinte in alte sisteme politice, in special in domeniul politicii externe. Resedinta oficiala a primului-ministru se afla la 10 Downing Street.
Departamentele politice cele mai importante sunt: Trezoreria, Ministerul de Interne, Ministerului Afacerilor Externe si Commonwealth-ul.
Toate departamentele guvernamentale sunt conduse de ministri, care sunt fie membri ai Camerei Comunelor, fie membri ai Camerei Lorzilor. Avem trei clase de ministrii: Secretarul de Stat - aceasta este, de obicei, sef al unui departament; Ministrul de Stat - acesta este un ministru de rang mijlociu si Parlamentarul Sub-Secretar de Stat - aceasta reprezentand clasa inferioara a ministrilor.
Fiecare secretar de stat este in masura sa numeasca cativa consilierilor politici - in mod oficial cunoscuti sub numele de consilieri speciali.

Parlamentul Scotian a intrat in functiune in mai 1999 si acopera cele 5 milioane de cetateni ai Scotiei. El are 129 de membri alesi printr-un sistem de reprezentare proportionala, cunoscut sub numele de "sistemul de membru mixt". Ca rezultat, 73 membri reprezinta circumscriptii individuale geografice alesi de catre "primul care a obtinut postul", cu alti 56 de membri care s-au intors de la alte opt regiuni membre suplimentare, fiecare alegand sapte membri. Toti membrii sunt alesi pentru patru ani.

Adunarea Galeza a intrat in functiune in mai 1999 si se refera la cele 3 milioane de cetateni ai Tarii Galilor. Aceasta are 60 de membri alesi printr-un sistem de reprezentare proportionala cunoscut sub numele de sistemul de membru mixt. Ca rezultat, 40 de membri reprezinta circumscriptii individuale geografice, fiind alesi de catre " primul care a obtinut postul ", cu alti 20 de membri care s-au intors de la alte cinci regiuni membre suplimentare, fiecare alegand patru membri. Toti membrii sunt alesi pentru patru ani.

Versiunea actuala a Adunarii Irlandei de Nord a intrat in functiune in mai 2007 si se refera la cei un milion si jumatate de cetateni din Irlanda de Nord. Ea are 108 membri - cate sase din fiecare dintre cele 18 circumscriptii Westminster - alesi printr-un sistem de reprezentare proportionala cunoscut sub numele de vot transferabil unic.
Ramura judiciara britanica este extrem de complexa. Spre deosebire de majoritatea tarilor care opereaza un singur sistem de drept, Marea Britanie opereaza trei sisteme juridice separate: unul pentru Anglia si Tara Galilor, unul pentru Scotia, si unul pentru Irlanda de Nord. Desi legate prin principii similare, aceste sisteme difera in forma si modul de functionare.

No comments:

Post a Comment