31/10/2011

Continentul Europa - date demografice globale


Europa are in prezent o populatie de 731.000.000 de locuitori adica 11% din populatia Globului, ocupand locul trei in lume din acest punct de vedrere, dupa Asia si Africa. Cu o suprafata de 10.180.000 km patrati, Europa se situeaza pe penultimul loc ca suprafata ocupata.
Continentul Europa cuprinde un total de 46 de state din care 44 de state sunt integral in Europa si 2 state se extind atat in Europa cat si in Asia (Federatia Rusa si Turcia). 
27 dintre acestea alcatuiesc Uniunea Europeana (Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda , Danemarca, Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Portugalia, Spania, Austria, Finlanda, Suedia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Romania).
Aderarea tarilor est-europene la Uniunea Europeana a dus la un exod al populatiei catre centrul si vestul continentului. 

Cea mai mare tara din Europa, atat din punct de vedere al suprafetei cat si al populatiei este Rusia iar cea mai mica tara europeana este Vaticanul.
Continentul european are o populatie variata alcatuita in principal din rusi, italieni, spanioli, englezi si germani. Populatia de origine germana predomina in centrul si nordul continentului, cea spaniola in vest iar cea rusa in estul continentului.
Populatia Europei a crescut în ultimul secol, insa nu la fel de mult ca a altor continente cum ar fi Africa si Asia.

In timp ce UE se extinde din ce in ce mai mult, iar prosperitatea economica a cetatenilor creste constant, spectrul imbatranirii populatiei incepe sa bantuie Europa. Numarul copiilor - natalitatea - scade din ce in ce mai mult, iar rezultatul este periclitarea pietei fortei de munca si a sistemelor de sanatate si de pensii. Statisticile demografice sunt alarmante: populatia Europei scade dramatic - mortalitatea este in crestere.
Cu toate acestea, studiile arata ca oamenii isi doresc mai multi copii, daca ar avea siguranta economica.
In ordinea numarului de locuitori cele mai mari orase din Europa sunt: Moscova, Istanbul, Londra, Sankt Petersburg si Berlin.

No comments:

Post a Comment