08/05/2012

Traditii, sarbatori si festivaluri in Europa

Traditii, sarbatori si festivaluri in Spania

Spania este una dintre cele mai mari tari din Europa, ocupand cea mai mare parte a Peninsulei Iberice. Amatorii de vacante merg in Spania pentru plajele insorite aflate de-a lungul Marii Mediterane si Coastei Atlanticului, dar este mult mai mult de vizitat daca aveti timp. Festivalurile si sarbatorile traditionale abunda in Spania. Luptele cu tauri, matadorii si dansurile flamengo reprezinta doar varful iceberg-ului.

Las Fallas, Valencia: este unul dintre cele mai impresionante festivaluri din Spania. Acest eveniment are loc de fiecare data in Martie, in orasul mediteranean Valencia. Sarbatoarea dureaza o saptamana si include focuri de artificii neintrerupte alaturi de fanfare zgomotoase. Figurine uriase facute din hartie ce satirizeaza celebritatile spaniole si mondiale umplu pietele locale, transformand orasul intr-un veritabil wonderland. Traditia a inceput ca o sarbatoare atribuita Sfantului Iosif, protectorul Valenciei. Ghidurile turistice recomanda in general sosirea la acest festival la sfarsitul saptamanii, astfel incat sa puteti asista la ultima seara a festivalului, cand toate figurinele din hartie sunt arse. Figurina votata ‘cea mai buna efigia’ este crutata de flacari si este pusa in centrul orasului. Alte sute de figurine ard in incedii protejate cu bariere de pompieri, care supravegheaza buna desfasurare a festivalului pe toata durata noptii.

Saptamana Sfanta si Targul din Aprilie, Sevilla: Orasul sudic Sevilla gazduieste doua dintre cele mai mari festivaluri ale anului. Prima este Saptamana Sfanta, o spatamana de ospat si de procesiuni romano-catolice ce preced Pastele. Saptamana Sfanta in Sevilla contine parade mascate si figurine plutitoare enorme ce reperezinta personaje romano-catolice. Acest spectacol sumbru este urmat de Targul din Aprilie, un eveniment mult mai vesel. Sute de corturi si parcuri de distractii sunt amplasate in Sevilla pe toata duarata saptamanii. Pavilioanele cu expozitii sunt pline de localnici imbracati in haine traditioanale si cu standuri de vanzare a suvenirurilor si alimentelor. Muzica live inunda aerul de noapte si o stare de sarbatoare predomina. Artificiile semnaleaza ultima noapte a festivalului, trimitand multimile la un frenetic dans flamengo.

Fiesta de San Fermin, Pamplona:  este o sarbatoare simbolica ce are loc in orasul nordic Pamplona. Festivitatile au loc la mijlocul lunii iulie. Cel mai bine cunoscut aspect al sarbatorii este cursa taurilor, facuta celebra mai intai de Ernest Hemingway in ‘Soarele rasare si el’. Mii de localnici si straini ies in fiecare dimineata in strada pentru a alerga in fata unei cirede de tauri, de-a lungul unui traseu ce duce la arena luptelor de tauri a orasului. Strazile sunt inselatoare, iar evenimentul este uluitor pentru privitori. In afara de acest spectacol, Festivalul San Fermin include parade, focuri de artificii si lupte cu tauri.
La Tomatina, Bunol: este o alta sarbatoare majora a Spaniei, un ‘razboi cu rosii’ ce are loc in orasul Bunol de langa Valencia. Turistii si localnicii se aduna, in fiecare an, in ultima miercure a lunii august sa organizeze o lupta cu rosii de proportii epice. Acest eveniment face parte dintr-un festival ce dureaza o saptamana si este tinut in onoarea sfantului ocrotitor al orasului Bunol. Ca si in cazul celorlalte sarbatori, petrecerile stradale si paradele sunt obisnuite. Mii de combatanti iau parte la razboiul de tomate final, ce dureaza in jur de doua ore. Autoritatile locale sponsorizeaza evenimentul trimitant peste 88000 de kilograme de rosii ce urmeaza sa fie folosite ca munitie. Dusuri comunale sunt amplasate in tot orasul pentu a te spala dupa ce distractia se termina.

No comments:

Post a Comment