02/04/2012

Centre culturale in Europa

Cultura Parisului

Timp de secole, Parisul a fost un centru infloritor al culturii europene si un punct de intalnire pentru artistii din intreaga lume. Astazi, mostenirea culturala a orasului poate fi admirata in sute de muzee, galerii de arta si biserici. Spiritul Parisului este, de asemenea, gasit in muzica artistilor locali si in splendoarea arhitecturala care confera orasului o imagine de lux.
Desi, de obicei, este considerat leaganul culturii franceze, Parisul este in esenta o metropola multiculturala. Operele gasite in galeriile de arta sau in expozitii in aer liber, indica in mod clar faptul ca trecutul colonial al Frantei si boom-ul imigratiei contemporane au lasat un semn permanent in constiinta culturala a orasului. Diverse experiente ale imigrantilor din toata lumea se regasesc in festivaluri locale de arta, arhitectura, mancare si festivaluri anuale.
La jumatatea lunii februarie, de exemplu, parizienii se aduna in cartierul chinezesc (Quartier Chinois), pentru a sarbatori inceperea Anului Nou Chinezesc. Desi aceasta traditie, este fara indoiala, un import strain, putini localnici ar avea indoieli legate de afinitatea sa pentru cultura pariziana. De aceea, in fiecare an, mii de oameni se aduna aici pentru a viziona parada plina de culoare, in timp ce pleaca de la Place d'Italie spre Porte de Choisy, intr-un spectacol plin de dragoni de hartie, artificii, dansuri etnice si muzica. Festivalul este, deasemenea, o oportunitate pentru a degusta preparate din bucataria pariziana, care in aceste zile nu cuprinde doar clasicele cornuri si cafele cu lapte franceze, dar si specialitati din China, Vietnam sau bucataria Araba.

Cu toate acestea, daca doriti sa experimentati cultura pariziana, asa cum a fost inainte de diversificarea rapida din secolul XX, vizitati unul dintre muzee pentru a studia istoria Parisului reprezentata in picturi si sculpturi. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a incepe calatoria in istoria Parisului, este Luvru. Muzeul detine o vasta colectie de lucrari de la secolul al-XIII-lea pana la secolul al-XIX-lea, inclusiv lucrari pictate de maestri, cum ar fi Michallon Achille si Jacques Blanchard. Pentru a vedea Parisul prin ochii impresionistilor locali, trebuie sa vizitati Musee d'Orsay sau Muzeul Marmottan-Monet, care adapostesc numeroase tablouri de Claude Monet, Manet Edouard, Degas Edgar si Pierre-Auguste Renoir.
Alti artisti proeminenti,cum ar fi, de exemplu, pictorul Pablo Picasso, sculptorul Auguste Rodin si cantareata Edith Piaf, au lucrat la un moment dat in Paris dealungul carierei lor si au muzee in Paris dedicate exclusiv pentru ei. Cu toate acestea, in cazul in care celebritatile franceze nu vi se par interesante, puteti alege sa vedeti cum va arata in viitor Parisul vizitand Centrul Georges Pompidou - un centru de design arhitectural, care in viitor va modela capitala Frantei. De asemenea, merita vazut si muzeul Quai Branly, deschis in iunie 2006, la doar cativa pasi de Turnul Eiffel. Quai Branly va ofera sansa de a afla mai multe despre trecutul colonial al Frantei, precum si despre impactul pe care l-au avut civilizatiile din Africa, Asia, Oceania asupra vietii de zi cu zi a francezilor.

Cultura pariziana este de asemenea inradacinata in sunetele strazilor pline de viata, ale cluburilor si operelor. In timpul zilei, numeroase trupe locale canta jazz si muzica traditionala pariziana pentru bani dar si pentru o vorba buna. Daca preferati, mai degraba, muzica clasica, vizitati una dintre cele cinci opere pariziene, unde operele unor compozitori virtuosi ca Jean-Joseph Mouret si Fryderyk Chopin sunt cantate aproape in fiecare saptamana. Opera Garnier si opera moderna Bastille sunt cele mai scumpe dar in acelasi timp ofera spatiul cel mai satisfacator pentru a experimenta muzica pariziana clasica. In plus, in unele sali de concert puteti asculta atat muzica clasica cat si contemporana.
Atmosfera Parisului este, de asemenea, reprezentata in numeroase piese de teatru si filme care au fost turnate in capitala Frantei. Unele dintre aceste piese sunt Tartuffe si Ipocritul, scrise de Jean-Baptiste Poquelin, pe numele sau de scena, Moliere, care pot fi vizionate la Comedie Francaise (singurul teatru de stat din Franta). In zilele noastre acest teatru magnific are aproximativ 3000 de piese in repertoriul sau, trupa proprie de actori si teatre suplimentare imprastiate in tot Parisul - Salle Richelieu, Theatre du Vieux Colombier si Studio-Theatre. Alte teatre extrem de populare sunt Bobino si Theatre Mogador.

No comments:

Post a Comment