08/12/2011

Administratia interna a Germaniei


Solutionarea Germaniei de dupa razboi s-a bazat pe ideea unui "stat social", uneori interpretata ca "o economie de piata sociala". Primul principiu central a fost acela ca dezvoltarea economica a fost cel mai bun mod de a obtine asistenta sociala. Structura serviciilor sociale a trebuit sa reflecte aceasta prioritate. Principiul este reprezentat cel mai clar, in stransa relatie cu serviciile, de pozitia oamenilor in piata fortei de munca. Beneficiile sociale sunt legate de venituri, iar cei fara carte de munca pot afla ca nu sunt acoperiti in situatii importante neprevazute. Mai putin clara, dar probabil, mai importanta este preocuparea generala pentru a se asigura ca, cheltuielile publice cu privire la bunastare este direct compatibila cu nevoia de dezvoltare si crestere economica.
In al doilea rand Economia Germana si Sistemul de Protectie Sociala s-a dezvoltat printr-o structura corporatista. Acest principiu a fost dezvoltat de Bismarck pe baza existentei asociatiilor de ajutor reciproc si ulterior a ramas baza pentru protectia sociala. Asigurarile sociale, care acopera costurile de sanatate, asistenta sociala si o mare parte a sistemului de mentinere a veniturilor, este gestionat de un sistem de fonduri independente.
In al treilea rand, se pune un accent puternic pe principiul "subsidiaritatii". Acest principiu se administreaza in Germania, in sensul ca ambele servicii trebuie sa fie descentralizate sau gestionate independent si ca nivelul de interventie al statului ar trebuie sa fie rezidual, asta implica circumstante limitate care altfel nu sunt acoperite in mod corespunzator.

No comments:

Post a Comment