30/04/2010

Parcul Yosemite - Cascada cu lespezi de granit

PARCUL YOSEMITE – peisajul de o splendida maretie este punctat de cascade cristaline ce se revarsa peste lespezi masive de granit slefuit.
El Capitan este una dintre cele mai inalte faleze din lume care domina malurile impadurite ale Raului Merced din Valea Yosemite, ridicandu-se pana la 900m la intrarea in vale.
Cascada Yosemite, a sasea din lume ca inaltime, se revarsa in trei caderi uriase de apa, de la 739m. Cateva din cele mai inalte cascade din SUA se afla in Parcul National Yosemite – un teritoriu putin mai mare decat statul Luxemburg, in inima Muntilor Sierra Nevada din California.
Raurile susura printre bolovani uriasi, pajisti inflorite se intind la poalele falezelor masive de granit avand ca fundal crestele inzapezite ale Muntilor High Sierra. Valea Yosemite este cea mai impresionanta parte a acestui peisaj de vis. Cascada Bridalveil (Valul Miresei), aflata vizavi de El Capitain, care se prabuseste de la 190m inaltime, pare ca ramane suspendata in aer ca un voal diafan. Marele Canion Tuolumne, la nord de Valea Yosemite strabate parcul de la est la vest.

Printre cele peste o mie de specii de plante salbatice se numara macii californieni, care impodobesc primavara pajistile joase, si parfumatele azalee vestice, care infloresc vara. Liliacul de California acopera dealurile iar toamna, Yosemite devine o mare de ruginiu, rosu si galben. Printre copacii de aici se numara stejarii negrii, cedriide smirna, pinii ponderosa si giganticii sequoia – cel mai mare arbore existent in prezent pe Terra.     
In cadrul primei excursii organizate in 1901, grupul de turisti format din 96 de persoane au cutrierat Valea Yosemite. O tabara permanenta a fost stabilita la Tuolumne Meadows, iar de aici, grupurile de turisti porneau in explorari, ascensiuni sau la pescuit.
Parcul Yosemite a devenit un loc de vacanta si calatorie cautat si pentru sporturile de iarna. Astazi Yosemite atrage 3 milioane de vizitatori anual.

No comments:

Post a Comment