30/04/2010

Cascada Niagara

Cascada Niagara
Niagara inseamna “apa care tuna”, numele a fost dat de amerindieni, cascada a aparut acum aproximativ 12500ani si constituie o granita spectaculoasa intre SUA si Canada. Odata cu topirea unui ghetar masiv, apa s-a revarsat din lacul Eriesi s-a intins spre nord, unde a format lacul Ontario.
De la lacul Erie, fluviul Niagara curge linistit aproape 56 km, dar, cand ajunge langa Lacul Ontario, se avanta intr-o serie de praguri si vartejuri, apoi se revarsa in cascada, intr-o perdea de stropi fini. Apa se precipita de la circa 55m inaltime , intr-un huruit asurzitor si intr-o mare de spuma.
Goat Island (Insula Caprei), de pe marginea Cascadei, desparte fluviul in doua. American Falls (Cascada Americana), in partea estica, de aproape 300m lungime; Horseshoe Falls (Casacada Potcoava), de partea Canadei, este de doua ori mai lunga si, asa cum ii arata numele, are forma unei potcoave. Cascada Potcoava poate fi vazuta si infruntata cu ambarcatiunea Maid of the Mist, ce inainteaza prin Cortina de stropi si ceata. 

Charles Blondin, un acrobat francez al carui nume real era Jean – Francois Gravelet, a fost primul care a traversat Niagara pe franghie, pe 30 iunie 1859. In timp ce mergea pe franghia lunga de 330m, el a ridicat o sticla dintr-o barca aflata la 49 m mai jos si a baut din ea. O luna mai tarziu, Blondin l-a transportat in spate, peste cascada, pe managerul sau Harry Colcord.
Descrierile turistice, trasee si obiectivele locale sunt binevenite !

No comments:

Post a Comment