Pages

06/01/2012

Transporturile din Europa

Transporturile din Europa sunt cele mai avansate din lume. Acestea satisfac nevoile a peste o jumatate de miliard de persoane. Continentul este casa unora dintre cele mai mari companii aeriene din lume, celor mai mari porturi si celor mai rapide trenuri din lume. Europortul Rotterdam este cel mai aglomerat port din lume, cu marfuri care intra si ies din port cu o valoare mai mare decat bugetul zilnic al multor tari. British Airways, Lufthansa, Ryanair si Air France-KLM sunt toate situate in Europa, servind milioane de oameni. Europa are, de asemenea, cel mai rapid tren din lume, TGV. Functional in Franta si Elvetia, el poate duce persoane in toata tara de la Alpi pana la Coasta de Azur. Eurotunelul face legatura intre Franta, Regatul Unit si Belgia si este considerat una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne. Autostrada Europeana este un drum compus din diferite autostrazi care trec prin fiecare tara europeana, incepe in Irlanda si se termina in Turcia.


In reteaua feroviara europeana sunt utilizate diferite tensiuni, atat AC (curent alternativ) cat si DA (curent direct). In multe tari europene este utilizat ecartamentul standard. Eurail Pass este o trecere feroviara pentru 18 tari europene, aceasta este disponibila doar pentru persoanele care nu locuiesc in Europa, Turcia, Maroc, Algeria, Tunisia sau in fosta Uniune Sovietica. InterRail este pentru persoanele care traiesc in Europa si tarile din jur.
In Europa masinile conduc pe partea dreapta cu exceptia UK, Irlanda, Malta si Cipru.
Primul serviciu aerian de pasageri a fost deschis la 1 ianuarie 1914 intre Sankt Petersburg si Tampa de catre Sankt Petersburg-Tampa Airboat Line. Serviciile postale aeriene Austro-Ungare dintre Viena si Kiev au inceput la 20 martie 1918, nu au operat zilnic, nu au transportat pasageri si a fost, partial, o misiune militara, dar a fost primul serviciu aerian regulat de posta aeriana.

No comments:

Post a Comment