Pages

03/11/2011

Administratie si structura politica in Europa - GERMANIA

Seful statului este presedintele, o pozitie in mare parte ceremoniala, ales pe o perioada incepand de la doi pana la cinci ani. Electoratul pentru Presedinte este cunoscut colectiv sub numele de Conventia Federala, care cuprinde toti membrii Bundestag-ului si un numar egal de membri numiti de legislaturi de stat - un total de 1244. Presedintele actual al CDU este Christian Wulff.
Seful guvernului este cancelarul (echivalent cu primul ministru britanic).





Actualul cancelar al CDU este Angela Merkel

Camera inferioara in sistemul politic german este Bundestagul. Membrii sai sunt alesi pentru patru ani. Metoda de alegere este cunoscuta sub numele de reprezentare proportionala de membru mixt (MMPR), un sistem mai complicat decat first-past-post, dar unul care da un rezultat mai proportional (o varianta a acestui sistem cunoscut sub numele de sistemul de membru suplimentar este utilizat pentru Parlamentul Scotian si pentru Adunarea Galeza.



Camera superioara in sistemul politic german este Bundesratul
La prima vedere, compozitia Bundesrat-ului arata similar cu a altor camere superioare din statele federale, cum ar fi Congresul SUA, de vreme ce Bundestag-ul este un organism care reprezinta toate regiunile germane. Cu toate acestea, exista doua diferente fundamentale in sistemul german:
1 - membrii sai nu sunt alesi, nici prin vot popular, nici de catre parlamentele de stat, ci sunt membri ai cabinetelor de stat care ii numesc si ii pot elimina in orice moment. In mod normal, o delegatie de stat este condusa de seful guvernului din acea regiune cunoscut in Germania, ca ministru-presedinte.
2 - statele nu sunt reprezentate de un numar egal de delegati, din moment ce populatia statului respectiv este un factor major in alocarea de voturi in fiecare regiune in parte. Alocarea voturilor poate fi aproximata ca 2.01 + radacina patrata din populatia regiunii in milioane de oameni cu limita suplimentara de un maximum de sase voturi, astfel incat este conforma cu ceva numit metoda Penrose bazata pe teoria jocurilor. Acest lucru inseamna ca 16 state au intre trei si sase delegati.
Ca si multe alte tari - inclusiv Marea Britanie, Franta si Statele Unite ale Americii - Germania are doua grupari majore de partid, unul de centru-dreapta si altul de centru-stanga.

Instanta suprema germana se numeste Curtea Constitutionala Federala si rolul sau este, in esenta, de gardian al Constitutiei. Exista 16 judecatori impartiti in doua sesiuni numite Senate, fiecare birou detine un mandat de 12 ani.

No comments:

Post a Comment