01/11/2011

Administratie si structura politica in Europa - RUSIA


In Rusia sistemul politic a imbratisat de curand democratia, dar ramane profund viciat din punct de vedere al prerogativelor sale democratice. Constitutia din 1993 prevede competente solide pentru Presedinte. Presedintele are autoritatea de a emite decrete si directive care au putere de lege, fara revizuiri legislative, totusi constitutia spune ca acestea nu trebuie sa contravina acestui document sau altor legi. 
Primul-ministru este numit de catre presedinte cu aprobarea Dumei si este in poleposition pentru a ocupa postul de presedinte, in caz de deces sau demisie a presedintelui.

Camera deputatilor a Adunarii Federale Ruse este Duma de Stat. Este camera cea mai puternica, deci toate proiectele de lege, chiar si cele propuse de catre Consiliul Federatiei, trebuie sa fie mai intai luate in considerare de catre Duma de Stat. Cu toate acestea, Duma are puterea de a forta demisia Guvernului sever limitata. Se poate exprima un vot de neincredere in Guvern, cu votul majoritatii tuturor membrilor Dumei, dar presedintele poate sa ignore acest vot.
Camera superioara in cadrul Adunarii Federale Ruse este Consiliul Federatiei. Consiliul are 168 de membri, care sunt cunoscuti sub numele de senatori. Fiecare dintre cei 84 de subiecti federali din Rusia trimit doi membri in Consiliu.


Principalul partid politic se numeste Rusia Unita. El a fost fondat in aprilie 2001, ca urmare a unei fuziuni intre mai multe partide politice. Se descrie ca fiind de centru.Este in esenta, o creatie a lui Vladimir Putin care-l sprijina in Duma si Consiliul Federatiei.
Curtea Constitutionala a Federatiei Ruse este formata din 19 judecatori, dintre care unul este presedinte si unul, vicepresedinte. Judecatorii sunt numiti de presedinte, cu acordul Consiliului Federatiei.
In timp ce democratia rusa nu poate fi un paradox total, este mai mult ca sigur o lucrare in curs de desfasurare cu Vladimir Putin ramas o influenta masiva privind dobandirea si exercitarea puterii. Observatorii descriu starea actuala a sistemului politic rusesc ca "democratie gestionata" sau "democratie suverana", sau pur si simplu ca "Putinism".

No comments:

Post a Comment