PARCUL YELLOWSTONE – un taram al caldurii si al vaporilor, unde apa fierbinte a gheizerelor tasneste spre inaltimi ametitoare.
In 1872, presedintele Grant declara zona de 9000km² parc national, fiind primul din lume. Denumirea de Yellowstone deriva de la numele pe care amerindienii il dadusera celui mai mare rau din regiune. Raul Yellowstone a sapat Marele Canion in stanca galbuie care coboara dinspre lac sub forma unei serii de cataracte impresionante. Aici gasim bai naturale din calcit numite si Terasele Minerva care se insira aburinde, iar la Fountain Paint Pot exista balti de namol clocotind carora mineralele dizolvate le confera toate culorile curcubeului. Zilnic pe Terasele Minerva se depun 2 tone de calcar.
Cel mai popular element al Parcului Yellowstone este sistemul de gheizere – uimitoare trombe precum Old Faithful sau Gheizerul Punctual, care la fiecare 75 de minute tasneste clocotind pana la 60m in aer.
Activitatea gheizerelor este conditionata de trei factori: o sursa abundenta de apa, o sursa puternica de caldura si o structura a rocii care sa-i confere un sistem natural de tevi. Sursa de caldura este data de roca topita, care in Yellowstone se afla la putin peste 5 km sub scoarta terestra.
Ploile abundente se infiltreaza pana la 1500m adancime, si, sub presiune, apa este incalzita pana deasupra punctului de fierbere, ridicandu-se spre suprafata. O parte din apa fierbinte se transforma in vapori, acestia aruncand in aer coloana de apa de deasupra lor initiaza o reactie in lant in care presiunea scazuta determina tot mai multa apa supraincalzita sa se transforme in vapori. Astfel mentine gheizerul in eruptie pana la golirea sistemului de tevi.
In parcul Yellowstone exista aproximativ 10000 de elemente termale. Pe langa celebrele gheizere, exista balti de namol clocotind, jeturi de vapori sulfurosi si izvoare fierbinti, acestea fiind adesea de culoare vede smarald sau turcoaz, datorita algelor care s-au adaptat la viata, la astfel de temperaturi ridicate.
Aici intalnim atat turme de bizoni cat si de elani.
No comments:
Post a Comment